Viña Pedrosa to bardzo interesująca winiarnia z Ribera del Duero, o której wspominałem tutaj. Przyszła pora na krótką recenzję pierwszej etykiety z portfolio tego producenta. Będzie to najmłodsze wino wytwarzane przez rodzinę Pérez Pascuas – Cepa Gavilán Crianza 2019.
To niezwykle świeże, stu procentowe tinto fino ( tempranillo ) pokazujące jednak sporo charakteru, młodzieńczej werwy, aspirujące do traktowania go poważnie. Ręczny zbiór winogron z winnic położonych na wysokości 840 m n.p.m. o średnim wieku krzewów wynoszącym 20 lat. Wino dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego oraz kolejne 12 miesięcy w butelce. Cepa Gavilán jest bardzo żywiołowe, z nutami świeżych, ciemnych owoców spod znaku jeżyn, jagód, pojawia się też balsamiczne tło, sos balsamiczny, orientalne przyprawy, słodkie drewno, lukrecja, trochę wanilii, mineralność. Soczyste, wyraziste, całkiem treściwe, z gładką i słodkawą taniną. Bardzo udany wstęp do świata win spod marki Viña Pedrosa.
Można podać do różnych tapas i pinchos, grillowanego lub pieczonego mięsa, burgera, chorizo, kurczaka, wyrazistego sosu pomidorowego, warto również zestawić wino z soczystym stekiem z tuńczyka.
Importerem etykiet Viña Pedrosa jest Endorwina