Posiadłość Quinta do Vale Meão również nie powinna umknąć uwadze wszystkim miłośnikom Douro – stoi za nią długa historia, a i wina są tutaj wysokiej jakości. Cofamy się do 1877 roku, kiedy to posiadająca winnice w Douro Antónia Adelaide Ferreira, zakupiła 300 ha ziemi od gminy Vila Nova de Foz Côa w podregionie Douro Superior. Miała ona na celu stworzyć doskonałą winnicę korzystając ze swojego doświadczenia zgromadzonego przez lata w Douro.
To ambitne przedsięwzięcie zostało w pełni zrealizowane w latach 1887-1895. Antónia Adelaide Ferreira nie nacieszyła się zbyt długo swoim projektem, gdyż zmarła niespodziewanie w 1896 roku. Po jej śmierci, Quinta do Vale Meão zawsze znajdowała się w rękach jej potomków. W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku kolejny przedstawiciel rodziny – Francisco Javier de Olazabal przejął zarządzanie majątkiem i rozpoczął długi proces odzyskiwania niepodzielnych części od reszty krewnych i współwłaścicieli, a w 1994 roku stał się wraz z dziećmi jedynym właścicielem quinty. Winogrona z posiadłości były sprzedawane firmie A.A. Ferreira SA, założonej przez potomków Antóniny i stanowiły podstawę niektórych z jej najlepszych win. Trwało to do 1998 roku, kiedy to Francisco Javier de Olazabal zdecydował się zrezygnować z funkcji prezesa A.A. Ferreira SA, aby poświęcić się wraz ze swoim synem Francisco de Olazabal i Nicolau de Almeida produkcji win z Quinta do Vale Meão – utworzono firmę F. Olazabal & Filhos, Lda. Obecnie cała rodzina Olazabal kontynuuje z pasją dzieło zapoczątkowane przez Antónia Adelaide Ferreirę dbając o dobrą reputację Quinta do Vale Meão.



Posiadłość składa się z 98 ha winnic obsadzonych takimi odmianami jak np. touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, sousao, tinta barroca, tinta amarela, tinta cão, rabigato. Z portfolio winiarni, sięgam po Meandro do Vale Meão Tinto 2020


Rocznik 2020 to kupaż 50% touriga nacional, 35 % touriga franca, 10% tinta roriz, 4% tinta barroca 1% alicante bouschet. Winogrona są tradycyjnie ugniatane stopami w granitowych lagares. Każda odmiana jest winifikowana osobno. Wino dojrzewa 14 miesięcy dębowych barriques. Co w kieliszku? Wyraziste owocowe nuty spod znaku ciemniejszych owoców takich jak jeżyna, jagoda, ciemna wiśnia, a do tego korzenne przyprawy, czekolada, akcenty beczki, nieco suszonej śliwki. W ustach dobrze zbudowane, soczyste, z wyraźną taniną, choć dobrze wtopioną w strukturę wina, spięte ładną kwasowością, z lekko suszonym owocem i wyrazistym finiszem. Udane, czerwone Douro.
Pasuje do wyrazistej mięsnej kuchni, mięsa z grilla, jagnięciny, burgera, twardszych serów.

Wino dostępne w Portugal Vineyards

Discover more from Wino ze Smakiem
Subscribe to get the latest posts sent to your email.