Gdy docierają do mnie takie wina, cieszę się ogromnie, bo to w końcu moje ukochane Douro. Tych od Quinta da Sequeira jeszcze nigdy nie próbowałem, więc tym bardziej jestem ich ciekawy. Degustacja etykiet z jednego z ulubionych regionów zawsze jest ekscytująca tym bardziej, gdy nie miało się wcześniej żadnej styczności z degustowanymi pozycjami.
Quinta da Sequeira zlokalizowana jest w Douro Superior w gminie Vila Nova de Foz Côa. Została założona w 1899 roku przez José Joaquim Costa i jego żonę Marię José Sequeira, od której nazwiska posiadłość wzięła swoja nazwę. Obecnie całością kieruje Mário Cardoso i Graça Cardoso, piąte pokolenie rodziny, a ich syn i córka, jako kolejna generacja, też są zaangażowani w to przedsięwzięcie. Od 2001 roku Quinta da Sequeira zajmuje się produkcją wysokiej jakości win z Douro oraz oliwy z oliwek klasy premium. Przed 2001 rokiem tradycyjnie produkowano tutaj wina przeznaczone do sprzedaży hurtowej producentom porto. Producent posiada 17 ha winnic, a jego głównym rynkiem sprzedaży jest ten portugalski, choć eksportuje również swoje wina do niektórych krajów europejskich, jak i poza nasz kontynent. Głównymi odmianami uprawianymi w winnicach są touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, tinta amarela, tinta barroca, malvasia fina, gouveio, rabigato, viosinho, códega do larinho. W portfolio wytwórcy znajdziemy zarówno wytrawne Douro DOC jak i wzmacniane porto.
Do mnie trafiło sześć etykiet, które z ciekawością poddałem degustacji.
Quinta da Sequeira Rosado 2022 to kompozycja tinta amarela, tinta roriz, touriga franca i bastardo. Winifikacja w stalowej kadzi. łososiowa suknia, świeże czerwone owoce, truskawka, wiśnia, arbuz, kwiaty, zapach kwiecistej łąki, lekkie, przyjemne, odświeżająco kwasowe. Dobry wybór na letnie popołudnie.
Pasuje do lekkiej kuchni, sałatek, przystawek, krewetek, sushi, świeżych serów, wędlin, szynek.
Quinta da Sequeira Sauvignon Blanc Vinho Regional Duriense 2023 to czysty sauvignon blanc o owocowym nosie, aromatach cytrusa, ananasa, jabłka, kwiatu pomarańczy, brzoskwini, są też cytrusowe zioła, sporo świeżości, radości i lekkości, choć czuć nieco krąglejszą strukturę. Odświeżające i apetyczne wino.
Do kuchni azjatyckiej, owoców morza, ryby, sałatek, kuchni warzywnej, sałatki z kurczakiem z cytrynowym dressingiem.
Quinta da Sequeira Branco Reserva 2022 powstało z malvasia fina, rabigato, gouveio i códega do larinho, a grona pochodzą z winnic liczących powyżej 100 lat. Fermentacja we francuskim dębie, dojrzewanie 6 miesięcy również we francuskich dębowych beczkach. Ładne, poważne białe Douro, z białym i tropikalnym owocem, nutami tostowymi i drewna, wanilią, dojrzałym mango, cytrynowym kremem, lekko maślaną i kremową fakturą, a przy tym zachowujące świeżość, elegancję. Solidne wino i bardzo dobry przykład bieli z regionu.
Do pieczonej ryby, rybnej zapiekanki, owoców morza w kremowym sosie, przegrzebków na maśle, kurczaka, wieprzowiny, kuchni marokańskiej, bogatej kuchni warzywnej.
Quinta da Sequeira Tinto 2021 to podstawowa czerwień producenta, kupaż touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, tinta amarela, tinta barroca. 12 miesięcy w używanych francuskich beczkach. W kieliszku mieszanka całkiem świeżych czerwonych i ciemnych owoców, ale też konfiturowy owoc, trochę drewna, korzennych przypraw, lekko przydymiona śliwka, czekolada, grafit. Jedwabista tanina, średnia koncentracja, czerwień na co dzień i dobra jakość w swojej cenie.
Do białego i czerwonego mięsa, pikantniejszej wieprzowiny lub wołowiny z woka, smażonego makaronu z kaczka na sposób azjatycki, grillowanych warzyw, deski serów i szynek.
Quinta da Sequeira Tinto Reserva 2021 to już zdecydowanie poważniejsza etykieta skomponowana z tych samych odmian, co powyższe wino. 12 miesięcy we francuskich beczkach. Ładnie skrojona czerwień, skoncentrowana, wyrazista, z suszonym owocem, ciemną jagodą, jeżyną, dojrzałą wiśnią, akcentami dębu, tytoniu, ciemniejszych kwiatów, ziemisto-korzennymi przyprawami. Pełne, ale nie za ciężkie, z wyrazistą, lecz nie dominującą taniną, gęste, z posmakiem pieczonej figi i ciasta jagodowego. Wino może się podobać i ma ciekawy potencjał.
Pasuje do czerwonego mięsa, jagnięciny, wołowiny, mniejszej dziczyzny, kaczki, wieprzowiny, dojrzalszych i twardszych serów.
Quinta da Sequeira Tinto Grande Reserva 2019 to również te same odmiany winogron, 2 tygodnie maceracji i 24 miesiące dojrzewania w nowych francuskich dębowych beczkach. Ciemne owoce, cedr, czekolada, powidła, słodki dym, wędzona śliwka, cassis, wanilia, lukrecja. Bogate, pełne, skoncentrowane, o barokowej strukturze, jednak zachowujące elegancję. Czołowa etykieta producenta zdecydowanie warta uwagi.
Sprawdzi się z bogatą kuchnią mięsną, pieczonym, grillowanym mięsem, wędzonym mięsem, żeberkami, dziczyzną.
Quinta da Sequeira, której win wcześniej nie znałem, w ramach powyższej degustacji pozostawiła po sobie bardzo dobre wrażenie. Jako miłośnik Douro, polecam waszej uwadze tego producenta, jeżeli chcecie spróbować solidnych etykiet od mniej znanej winiarni z Douro
Wina otrzymałem od producenta