Chińska smażona wieprzowina z sosem pięć smaków z rabarbarem

Rabarbar sprawdza się nie tyko w wypiekach, ciastach i słodkościach, ale z powodzeniem można wykorzystywać go także w daniach wytrawnych. Świetnie wypada również jako składnik sosów oraz marynat i w takiej roli pojawił się w moim dzisiejszym przepisie. 

Rabarbar wkomponowałem w chińskie danie ( a właściwie to w sos ) zastępując nim śliwki, które występują w oryginalnej recepturze. Chiński sos śliwkowy jest nierzadko podawany z kaczką po pekińsku, ale równie dobrze komponuje się z innym rodzajem mięsa np. smażoną wieprzowiną. Przepis na mój doskonały sos śliwkowy możecie znaleźć tutaj. Dziś jego nieco inna wersja, gdyż przede wszystkim śliwki zastępuję sezonowym rabarbarem i ta opcja jest równie pyszna. Rabarbar wnosi lekko kwaskowy posmak, a w zestawieniu z pozostałymi składnikami sosu tworzy coś naprawdę wielkiego. Smażone na woku polędwiczki wieprzowe oblepione takim sosem są niezwykłe. Potrawa zyskuje słodko-korzenny-kwaskowy smak. Całość smażę z ugotowanym wcześniej ryżem oraz w tym wypadku dodaję jeszcze coś ekstra – plasterki pikantnego chorizo dla ostrości.  Jeżeli lubicie takie klimaty, sprawdźcie też przepis na coś bardzo podobnego – stir-fry z wieprzowiną, makaronem ryżowym i chińskim sosem śliwkowym.

Składniki ( 4 porcje ):

  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe, pokrojone w cienkie plasterki/paski
  • 2-3 łodygi rabarbaru, pokrojone na mniejsze kawałki
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka świeżego, startego korzenia imbiru
  • 3 łyżeczki przyprawy pięć smaków ( wystarczy zmielić w młynku do przypraw równe proporcje cynamonu, pieprzu syczuańskiego, anyżu, goździków i nasion kopru włoskiego lub kozieradki )
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z jednej cytryny
  • pieprz, sól
  • zielona część dymki, posiekana
  • 250 g ryżu jaśminowego
  • 150 g chorizo, pokrojonego w plasterki

Przygotowanie:  Zaczynamy od sosu. W garnku połączyć rabarbar, odrobinę wody, miód, sos hoisin, czosnek, imbir 1 łyżeczkę przyprawy pięć smaków, płatki chili. Doprowadzić powoli do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować od czasu do czasu mieszając, aż rabarbar będzie bardzo miękki i rozpadający się. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki sosu sojowego i sok z cytryny. Odłożyć trzy łyżki sosu, a resztę ostudzić i schować do lodówki.

W miseczce połączyć resztę sosu sojowego, łyżkę miodu  i 1 łyżkę oleju oraz odłożone trzy łyżki sosu. Polędwiczki wieprzowe doprawić pozostałą ilością przyprawy pięć smaków, pieprzem i solą. Włożyć je do miski, wlać marynatę, dokładnie wymieszać wszystko i odstawić do lodówki na noc.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, aż ją wchłonie, jednak nie wlewajmy za dużo wody, aby ryż nie był zbytnio klejący.  Sos wyjąc z lodówki.

Rozgrzać olej w woku. Wrzucić plasterki wieprzowiny i smażyć na mocnym ogniu przez dwie minuty. Wyjąć je z woka i odłożyć. Do woka wrzucić chorizo i dymkę i smażyć minutę. Dodać ryż, po chwili ponownie polędwiczki oraz wlać około 3/4 szklanki sosu. Smażyć wszystko mieszając, aby sos dokładnie oblepił ryż i mięso – około 2 minut. Zdjąć z ognia i podawać.

Do tak smażonej wieprzowiny z takim sosem polecam np. Carmenere, Petit Verdot, wytrawne Lambrusco Grasparossa, Shiraz, ale niezbyt mocno zbudowany, Garnachę. Ciekawym rozwiązaniem jest też Valpolicella Ripasso.

 


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *