Klet Brda Krasno Orange 2019

Goriška Brda to cudowny i maleńki region w równie małej i magicznej Słowenii. Wychwalam to miejsce już nie po raz pierwszy, bo naprawdę na to zasługuje. Wciąż niewielu jest świadomych piękna tego regionu, a także świetnych win tam powstających. Brda to niewielka kraina, ale o ogromnych możliwościach.

Więcej w tym temacie możecie przeczytać tutaj, gdzie pisałem o swojej podróży do Goriška Brda, jak i zrecenzowałem już kilka etykiet stamtąd pochodzących. Wspominałem również o bardzo dobrej spółdzielni Klet Brda ( więcej w tym miejscu ), która jest jedną z wizytówek nie tylko samego regionu, ale też całej winiarskiej Słowenii. Wina od tego producenta reprezentują niezwykle uczciwą jakość w relacji do swojej ceny, a w portfolio znajdą się również etykiety premium będące naprawdę poważnymi pozycjami. Dziś znowu powracam do tej kooperatywy otwierając ich wino pomarańczowe – Klet Brda Krasno Orange 2019. Produkcja win pomarańczowych i takich dłużej macerowanych nie jest niczym nowym w Goriška Brda i wielu lokalnych wytwórców oferuje również takie trunki.

Krasno Orange od razu wzbudziło moją ciekawość, gdyż do tej pory nie piłem jeszcze tej etykiety z portfolio spółdzielni. Wino powstaje z odmian rebula, sauvignonasse ( friulano ) i malvasia. Grona pochodzą z tarasowych winnic na wysokości 120-250 m n.p.m. i są zbierane ręcznie. Wiek krzewów wynosi od 15 do 30 lat i rosną głownie na marglowych glebach. Każda odmiana była fermentowana osobno. Rebula pozostawała w kontakcie ze skórkami przez 12 miesięcy w drewnianych kadziach. Z kolei sauvignonasse i malvasia macerowały się przez miesiąc w stalowych zbiornikach. Dojrzewanie w przypadku rebuli trwało 12 miesięcy w drewnie, a pozostałe dwie odmiany leżakowały w stali również przez rok. Następnie stworzono kupaż. Wino w kieliszku ukazuje miedziano-łososiową suknię. Odnajdziemy w nim nuty brzoskwini, moreli, gruszki, mandarynki, banana, nieco grejpfruta, suszone owoce, mineralność, cytrusy, tymianek. Średnio pełne, przyjemne, smaczne i przystępne.

Można podać do ryby, kurczaka, pieczonych kasztanów, hummusu, delikatnie przyrządzonego łososia.

Wino otrzymałem od producenta



Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *