Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Quinta da Silveira – Douro, którego zapewne nie próbowaliście – Wino ze Smakiem

Quinta da Silveira – Douro, którego zapewne nie próbowaliście

Douro dostarcza wielu niezapomnianych wrażeń i jest jedyne w swoim rodzaju. To miejsce zachwyca pod każdym względem i sprawia, że ten, kto raz tutaj dotarł, prędzej czy później wróci ponownie. Tak było w moim przypadku, gdyż piękno tego regionu i jego wina, mają na świecie niewielką konkurencję.

Wina z Douro stale goszczą na moim blogu, gdyż jak już wielokrotnie wspominałem, bez dwóch zdań należą do tych, po które sięgam z czystą przyjemnością. Mam ogromny sentyment do tej części Portugalii, a powstające tam wzmacniane porto czy wytrawne etykiety, po prostu uwielbiam. Win od Quinta da Silveira do tej pory nie miałem okazji próbować, więc cieszę się podwójnie z tego, że do mnie trafiły.

Quinta da Silveira to jedna z najstarszych posiadłości w Douro Superior, zlokalizowana w gminie Torre de Moncorvo, skąd już bardzo blisko do hiszpańskiej granicy. Położona jest w dolinie Vilariça, szczelinie geologicznej o bardzo szczególnym terroir i może pochwalić się również długą historią. Na początku XIX wieku w Torre de Moncorvo urodził się António Caetano d’Oliveira. Jego rodzice pochodzący z Foz Côa, byli właścicielami wsi w tych dwóch miastach, a także w Vila Flor. W czasie walk liberalnych postanowili przenieść swoją rezydencję do wioski Moncorvo. António Caetano d’Oliveira był doradcą królewskim i prowadził bardzo ważną działalność gospodarczą, obejmującą nabycie wielu gruntów rolnych i budynków miejskich, działalność przemysłową, taką jak produkcja jedwabiu, który eksportował do kilku krajów, produkcję mydła i tekstyliów, prowadził także działalność bankową w banku Banco Comercial do Porto, który po jego śmierci został zamknięty na początku XX wieku. Około 1851 roku nabył kawałek ziemi w dolinie Vilariça, na którym zbudował Quinta da Silveira. António zaczął rozwijać to miejsce, zakładając plantację gajów oliwnych i migdałowych. W odpowiedzi na zapotrzebowanie na sadzenie winorośli w aktualnie wyznaczonym podregionie Douro Superior, rozpoczął sadzenie winnic na dużych obszarach posiadłości. W 1879 roku nakazał budowę magazynów, granitowych piwnic oraz domu dworskiego. Syn António Caetano, Álvaro Júlio de Oliveira, miał córkę Júlię Alice de Oliveira, która po jego śmierci w 1914 roku odziedziczyła Quinta da Silveira. Júlia Alice de Oliveira wyszła za mąż za António Gonçalvesa Martinho, syna rodziny pochodzącej z Peso da Régua, również właścicieli ziemskich z tradycją produkcji win porto. Dzięki temu możliwy był wspólny rozwój Quinta da Silveira. Para miała tylko jednego syna – António Caetano de Oliveira Martinho, który ukończył medycynę i chirurgię w Coimbrze i pracował jako chirurg w Lizbonie, gdzie mieszkał. Ożenił się z Marią Teresą Guerra Bastos Gonçalves, aktorką i pisarką, z którą miał troje dzieci. W 1957 roku António zmarł, co nastąpiło wcześniej niż jego matka, która z kolei umarła w 1973 roku. Quinta da Silveira odziedziczona została przez trójkę dzieci António.

Odpowiedzialność za za zarządzanie majątkiem przejął w 1979 roku syn Manuel Maria, którego zadaniem było rozpoczęcie restrukturyzacji winnic i modernizacja winiarni. Na przestrzeni lat, winnice rozrosły się do 45 ha i obsadzone zostały najbardziej prestiżowym odmianami regionu. Druga posiadłość, Quinta do Tourão o powierzchni 25 ha, także stała się własnością producenta i zlokalizowana jest w tej samej dolinie Vilariça. Quinta da Silveira stara się podtrzymać tradycję produkcji win wysokiej jakości, a dodatkowo wytwarza również własną oliwę. Ponadto, zamierza rozszerzyć swoją działalność o turystykę.

Producent wypuszcza zarówno wytrawne Douro DOC, jak i wzmacniane porto. Do mnie trafiło w sumie pięć etykiet, o których piszę więcej poniżej.

Quinta da Silveira Branco Reserva 2018 to kupaż rabigato, malvasia fina, códega do larinho. Grona są ugniatane stopami w kamiennych kadziach, fermentacja i maceracja na skórkach w stalowych kadziach. W kieliszku białe owoce, brzoskwinia, melon, kwiaty, olejek cytrynowy, miód, mineralność, krągłe ciało, kremowa faktura, sporo życia, dobrze poprowadzona kwasowość. Eleganckie, solidne, bogate i poważne białe Douro.

Do pieczonej ryby, białego mięsa, gratin z owocami morza lub rybą, tadżinu z kurczakiem, kremowych sosów, bogatej kuchni wegetariańskiej.

Quinta da Silveira Colheita Branco 2019 to z kolei kompozycja viosinho, gouveio, rabigato, arinto. Winifikacja również w stalowej kadzi z maceracją na skórkach. Więcej tutaj cytrusowych nut, owoców egzotycznych, jest też chrupkie zielone jabłko, gruszka, jaśmin, miód, zapach łąki, kamienna mineralność. Lekko tostowe, oleiste, nieco szczuplejsze niż powyższa reserva, świeże, bardzo apetyczne.

Do ryby z grilla, owoców morza, kuchni azjatyckiej. makaronu z owocami morza, warzywnej kuchni.

Quinta da Silveira Tinto Reserva 2017 stanowi blend touriga nacional, touriga franca, tinta roriz dojrzewający we francuskich dębowych beczkach. W kieliszku fiołki, wiśnia, dzikie jagody, jeżyna, eukaliptus, mięta, trochę kakao, mokka, cedr, dotyk wanilii. Pełne w swej budowie, dojrzałe, z miękką taniną, śliwką w czekoladzie, soczystym ciemnym owocem. Poukładane, znakomite czerwone Douro z potencjałem.

Do grillowanego lub pieczonego czerwonego mięsa, mniejszej dziczyzny, bogatych sosów, twardszych serów.

Quinta da Silveira Colheita Tinto 2017 to wino powstałe z touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, sousão i winifikowane w otwartych granitowych lagares. Świeża i mniej złożona czerwień, o aromatach czerwonych owoców, jagody, gotowanej śliwki, korzennych przypraw, z odrobiną ziół. Nie tak pełne na podniebieniu, ale o przyjemnej koncentracji, miękkie, bardzo pijalne. Dobra czerwień na co dzień.

Do czerwonego i białego mięsa, jagnięcych kotlecików, makaronu z sosem pomidorowym, tuńczyka, pikantnych potraw.

Quinta da Silveira Porto Ruby Reserve powstało z odmian touriga nacional, touriga franca, tinta roriz i jest solidnym przedstawicielem kategorii ruby. Mieszanka dojrzałych czerwonych i ciemnych owoców, suszony owoc, wiśnia w likierze, figa, słodkie drewno, czekoladowe niuanse, konfitura, suszone kwiaty. Przyjemnie słodkie, nasycone owocem, mały deser.

Można podać jako deser sam w sobie lub z czekoladowymi słodkościami, wiśniowym ciastem, pieczonymi figami, piernikiem, gruszką w winie.

Quinta da Silveira to bardzo udane wina trzymające poziom, kolejna marka z Douro, która nie powinna was rozczarować, a same etykiety prezentują dobrą relację jakości do swojej ceny.

Wina otrzymałem od producenta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *