Baci di dama – pocałunki damy

Baci di dama ( pocałunki damy ) – fenomenalne ciasteczka rodem z Piemontu, na które receptura powstała na początku XIX wieku. Przypominają nieco francuskie makaroniki, jednak mają od nich inny smak i teksturę. Wystarczy tylko kilka składników i każdy z was może sam przygotować te klasyczne „całuski”. 

Baci di dama polubisz od razu, jeśli do tej pory ich nie próbowałeś. Nie wyobrażam sobie, aby komuś nie przypadły do gustu. Pasują idealnie choćby do filiżanki kawy. Te ciasteczka, podobnie zresztą jak wiele innych przepisów możesz dostosować do swoich potrzeb czy upodobań. Baci di dama najczęściej przygotowuje się z użyciem mąki pszennej, choć w poniższej recepturze używam mąki ryżowej, która świetnie sprawdza się w tym wypadku – wtedy ciasteczka są bezglutenowe. Podobnie z ilością cukru – to również zależy od ciebie. Tradycyjne „całuski” zawierają nieco więcej cukru niż ilość, którą dodałem, ale jeżeli wolisz słodsze ciasteczka, możesz dodać go więcej.

Do przygotowania Baci di dama używa się też orzechów laskowych bądź migdałów – obie wersje są bardzo smaczne, więc wybór należy do ciebie. Orzechy laskowe wykorzystywano w pierwotnej recepturze, natomiast potem coraz częściej zastępowano je migdałami. Czekolada, która skleja „całuski” powinna być według mnie gorzka i jak najlepszej jakości. Jeżeli jednak chcesz, możesz zastąpić ją mleczną czekoladą lub nawet mieszanka gorzkiej i mlecznej.

Te ciasteczka nie tylko świetnie smakują, ale również doskonale się prezentują. No i są naprawdę wciągające. W ich przygotowaniu wyręczy cię dobry robot kuchenny ( u mnie Magimix ).

Składniki:

  • 200g orzechów laskowych lub migdałów – podprażonych
  • 100-120g mąki ryżowej
  • 100g masła, pokrojonego w kostkę
  • 70-100g cukru ( u mnie trzcinowy, ale może być kokosowy lub zwykły biały)
  • 3-4 łyżeczki świeżo zmielonej kawy ( można ją pominąć, ale uważam, że zdecydowanie warto wzbogacić ciasteczka o kawową nutę )
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii
  • około 75g dobrej jakości gorzkiej czekolady

Przygotowanie: W robocie kuchennym zmiksować orzechy laskowe lub migdały z cukrem do konsystencji proszku. Dodać mąkę, masło, kawę, sól i ponownie zmiksować całość. Z powstałego ciasta formujemy małe kuleczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy przygotujemy ciasteczka, blachę wraz z nimi umieszczamy na 15-20 minut w zamrażarce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy całuski około 15 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć.

W kąpieli wodnej rozpuszczany czekoladę, a gdy się ładnie rozpuści, zostawiamy na chwilę, by nieco przestygła. Łyżeczką nakładamy małą porcję czekolady na ciasteczko, po czym sklejamy je z drugim ciasteczkiem i w ten sposób otrzymujemy Baci di dama. Gotowe ciastka odkładamy na blaszkę lub talerze, by czekolada w pełni zastygła i skleiła je.

Baci di dama podajemy z czarną kawą, Porto lub Vin Santo.


Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *